24 czerwca 2024

Kawa z Gwatemali – podstawowe informacje

Kawa z Gwatemali - podstawowe informacje

Jednym z ulubionych napojów ludzi na całym świecie jest kawa. Gwatemala to natomiast jeden z tych krajów, w którym uprawa tej rośliny odbywa się od stuleci. Gwatemalczycy mają uprawę kawy we krwi, co sprawia, iż kawy ziarniste z tego kraju cieszą się zasłużoną popularnością w każdym zakątku globu. Co warto wiedzieć o kawie z tej części świata?

Uprawa kawy w Gwatemali – historia

Pierwsze sadzonki kawowca zostały sprowadzone do Gwatemali w drugiej połowie XVIII wieku przez zakon Jezuitów. Na samym początku krzew ten był traktowany jako typowa ozdoba. Dopiero w XIX wieku zaczęły powstawać pierwsze plantacje kawy, które początkowo były niezwykle małe i skromne. Jednak wraz z upływem lat Gwatemalczycy osiągnęli sukces w tej dziedzinie i teraz są jednym z największych producentem kawy ziarnistej na świecie. Kawę z tego kraju posiada w swoje ofercie niemal każda palarnia kawy.

Regiony uprawne w Gwatemali

Uprawianie kawy w Gwatemali jest niezwykle popularne. Co więcej – to właśnie kawa Gwatemala jest często podstawowych źródłem dochodu. Dlatego też tak dużo regionów w tym kraju zajmuje się uprawą kawowców. Powodem takiego stanu rzeczy są też doskonałe warunki klimatyczne. Regiony słynące z uprawy kawy to między innymi Nowy Orient, Wyżyna Huehue, Dolina Acatenango, Volcanic San Marcos, Coban czy Fraijanes Plateau iAntigua. Ten ostatni region zyskał największą popularność, gdyż kawa pochodząca z tych plantacji ma bardzo charakterystyczny smak – jednocześnie łagodny i pikantny.

Jaka jest kawa z Gwatemali?

Kawa z Gwatemali uchodzi za jedną z najlepszych na świecie. I chociaż jej smak i aromat różni się w zależności od rodzaju i miejsca uprawy, to ogólnie można powiedzieć, iż kawy z Gwatemali są doskonale zbilansowane, lekko owocowe i delikatne. Doskonale nadają się dla osób ceniących klasyczne smaki. Kawy z Gwatemali charakteryzują się wysoką jakością, niezwykłym smakiem i aromatem. Warto je spróbować i na stałe wprowadzić do swojej kuchni.